Alergeny

Alergeny v potravinách

Od 12. 12. 2014 nabývá účinnosti novela nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací spotřebitelům. Toto nařízení přináší stravovacím provozům povinnost informovat strávníky a alergenech obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů).

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo jeho zákonný zástupce hlídat sám.

Seznam alergenů viz níže a dále je umístěn na nástěnce ve školní jídelně.

  1. obiloviny obsahující lepek – pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut, nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
  2. korýši a výrobky z nich
  3. vejce a výrobky z nich
  4. ryby a výrobky z nich
  5. podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
  6. sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. mléko a výrobky z něj
  8. skořápkové plody – mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
  9. celer a výrobky z něj
  10. hořčice a výrobky z ní
  11. sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  12. oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších 10 mg, mI/kg, I, vyjádřeno SO2
  13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
  14. měkkýši a výrobky z nich

Alergeny